Gremo v gobe

Letošnji suši je sledilo deževno obdobje, zato je v naših gozdovih gob dovolj. Kdor pozna dobre gobarske »place«, jih bo seveda zadržal zase in če ste med tistimi nesrečniki, ki ne veste, kje bi našli jurčke, dežnike in lisičke, lahko poskusite na Jančah, v Vodicah, na Toškem čelu in Pokljuki, ali pa se preprosto sprehodite po gozdovih v okolici vašega doma.

Gobe nabiramo v košaro, da ostanejo lepe in »nasmejane« vse do doma. Na ta način tudi trosi gob padajo skozi luknjice v košari. Očistimo jih že v gozdu, saj s tem pustimo trose na rastišču.

Na gobovem pikniku lahko pripravimo gobov golaž ali gobovo juho, odlične pa so tudi gobe z žara.

Za žar so primerni klobuki šampinjonov, zelenih golobic, jurčkov in dežnikov. Gobe očistimo – postrgamo ostanke iglic in odstranimo zemljo. Če niso zelo umazane jih ne umivamo z vodo, da ne izgubijo svoje konsistence.

Gobe tik pred peko posolimo. Popečemo jih na eni strani in obrnemo. Na vrhnji strani jih premažemo z mešanico olivnega olja, česna in svežega peteršilja, klobuke jurčkov in šampinjonov pa lahko nadevamo z naprej popraženo mešanico drobtin, olivnega olja in peteršilja ter popečemo.

Zraven ponudimo popečen kruh in svežo zelenjavo.

Na pikniku v gozdu se bomo s pomočjo nabiranja divjih gob še sami spremenili v gobova rastišča in dišeče visoke smreke.

Preberite tudi

  • Raznobarvni lonci za rože

  • Žar

  • Zeleni listi = zelene misli

  • Sadni piknik