Pazimo na temperaturo hrane

Vedno bolj sončni dnevi že vabijo na prve piknike. Poskrbimo, da bodo naše dobrote shranjene na primerni temperaturi. Tako se bomo izognili pokvarjenemu okusu jedi in nezaželenim zastrupitvam s hrano.

Paziti moramo že pri transportu hrane: hladine torbe ne pospravimo v prtljažnik avtomobila, saj je temperatura tam najvišja.

Poskrbimo za tople jedi – enakomerno temperaturo juh, omak in jedi iz kotlička ohranjamo s segrevanjem ali s pomočjo termo posod. Vroče jedi lahko tudi zložimo v hladilno torbo (brez hladilnih baterij), prazne prostore med posodami pa zapolnimo s suhimi krpami ali brisačami. Torbo nato trdno zapremo in jo prekrijemo z brisačami. Tako bodo jedi še dobro uro tople in varne pred bakterijami.

Hladne jedi shranimo v hladilno torbo. Pripravljene jedi in surove sestavine (meso, zelenjavo) vedno hranimo v ločenih vrečkah ali posodah. Pijačo ohladimo tako, da jo položimo v veliko posodo z vodo, v katero smo dodali led.

Določenih jedi (predvsem meso) ne pogrevamo. Hrenovke, čevapčiče, perutnino in druge mesne dobrote raje pečemo sproti in pojemo še sveže.

Pazimo, da redno zapiramo posode in hladilno skrinjo ter tako bakterijam in insektom onemogočim dostop do hrane.

Več o varni pripravi in shranjevanju živil…

Preberite tudi

  • Gremo v gobe

  • Ribji piknik

  • Odeja za piknik

  • Sončenje