Hobotnica pod peko

Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 1,5 ure
Število oseb: 4
Potrebne sestavine:
  • 2 kilogramska hobotnica
  • 12 manjših krompirjev
  • 4 večji paradižniki
  • pest škampov
  • 3 manjše čebule
  • 1 rdeča in 1 rumena paprika
  • belo vino
  • olivno olje
  • stebelna zelena
  • česen
  • rožmarin
  • lovorjev list
  • timijan
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • feferon

Hobotnico pod peko lahko pripravimo v saču ali v pečici; v tem primeru potrebujemo pekač s pokrovom. Pečico segrejemo na 200ºC.

Mlad krompir oščetkamo in ga celega položimo v pekač. Čebulo in paradižnik narežemo na četrtine, papriko na podolgovate kose. Vse skupaj dodamo h krompirju, solimo in popramo.

Dobro je, da kupimo eno večjo hobotnico, saj se lahko manjše hobotnice preveč izsušijo. Hobotnico je potrebno pred uporabo zamrzniti za vsaj dva dni, lahko pa kupimo že zamrznjeno, saj bo v drugem primeru hobotnica preveč trda.

Odmrznjeno hobotnico položimo na krompir, vse skupaj namastimo z olivnim oljem, dodamo lovorjev list in zalijemo s pol decilitra kvalitetnega belega vina.

Pri pečenju pod peko je potrebno po približno 20 minutah peke preveriti, ali je v posodi premalo ali preveč tekočine. Če je tekočine premalo zalijemo z vinom, če je je preveč pa pustimo pokrov rahlo priprt.

Dodamo škampe, česen, stebelno zeleno narezano na srednje velike kose, rožmarin, timijan in peteršilj. Po želji dodamo še srednje pikanten feferon.

Po približno 1 uri bi morala biti jed pripravljena. Preverimo tako, da v hobotnico zapičimo vilico, ki mora iti rahlo skozi meso.

Hobotnico razrežemo na štiri dele, na krožnike razdelimo krompir, škampe in zelenjavo ter ponudimo z belim vinom.