Kostanjevo-čokoladna torta

Zahtevnost: 3/5
Čas priprave: 90 minut
Število oseb: 8
Potrebne sestavine:

Testo:

  • 10 jajc
  • 300 g čokolade
  • 1 dl mleka
  • 300g kostanjev
  • 200 g sladkorja v prahu

Krema:

  • 1 dl mleka
  • 100 g čokolade
  • 100g kostanjev
  • 100 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu

Preliv:

  • 100 g čokolade
  • 80 g masla
  • čokoladni listki in nitke za okras

Za slastno kostanjevo torto vzamemo čokolado z visoko vsebnostjo kakava: okoli 70 %. Najprej se lotimo kostanjevega pireja. Potrebovali ga bomo tako v testu kot v kremi.

Kostanjev pire:

400 g kostanja dobro prerežemo in pečemo v pečici, da ga bomo lažje olupili. Pečemo ga 20 minut na 220 stopinjah. Olupljen kostanj prevrejemo v mleku, dokler ni mehak. V mešalniku ga zmiksamo, da dobimo gladko zmes.

Testo:

Čokolado stopimo v 1 dl vročega mleka. Dodamo 300 g pripravljenega kostanjevega pireja. Beljake ločimo od rumenjakov. 200 g sladkorja penasto umešamo z  rumenjaki, da dobimo svetlo mehurčkasto maso. Dodamo stopljeno čokolado in na rahlo vmešamo trdo stepene beljake.
Testo vlijemo v pripravljen model, ki smo ga namazali z maščobo in potresli s kakavom v prahu. Pečemo 40 minut v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj.

Krema:

Raztopimo 100 g čokolade v 1 dl mleka in dodamo 100 g kostanjevega pireja. Posebej penasto zmešamo 100 g masla z 80 g sladkorja. Vse skupaj na rahlo zmešamo.
Torto prerežemo na tri dele in jo namažemo s kremo.

Preliv:

100 g čokolade stopimo z 80 g masla. Premažemo čez torto, na koncu pa potresemo z naribano čokolado in okrasimo s polovičkami kostanjev, čokoladnimi listki in nitkami.

Torta ne bo samo osrečila brbončic, temveč bo tudi zameglila pogled.