Kostanjevo-čokoladna torta
Kategorije: Sladice
Za slastno kostanjevo torto vzamemo čokolado z visoko vsebnostjo kakava: okoli 70 %. Najprej se lotimo kostanjevega pireja. Potrebovali ga bomo tako v testu kot v kremi.
Kostanjev pire:
400 g kostanja dobro prerežemo in pečemo v pečici, da ga bomo lažje olupili. Pečemo ga 20 minut na 220 stopinjah. Olupljen kostanj prevrejemo v mleku, dokler ni mehak. V mešalniku ga zmiksamo, da dobimo gladko zmes.
Testo:
Čokolado stopimo v 1 dl vročega mleka. Dodamo 300 g pripravljenega kostanjevega pireja. Beljake ločimo od rumenjakov. 200 g sladkorja penasto umešamo z rumenjaki, da dobimo svetlo mehurčkasto maso. Dodamo stopljeno čokolado in na rahlo vmešamo trdo stepene beljake.
Testo vlijemo v pripravljen model, ki smo ga namazali z maščobo in potresli s kakavom v prahu. Pečemo 40 minut v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj.
Krema:
Raztopimo 100 g čokolade v 1 dl mleka in dodamo 100 g kostanjevega pireja. Posebej penasto zmešamo 100 g masla z 80 g sladkorja. Vse skupaj na rahlo zmešamo.
Torto prerežemo na tri dele in jo namažemo s kremo.
Preliv:
100 g čokolade stopimo z 80 g masla. Premažemo čez torto, na koncu pa potresemo z naribano čokolado in okrasimo s polovičkami kostanjev, čokoladnimi listki in nitkami.
Torta ne bo samo osrečila brbončic, temveč bo tudi zameglila pogled.