Nočna potica

Čas priprave: 10 ur
Število oseb: 8
Potrebne sestavine:

Testo:

•    0,5 kg moka bela
•    2 jajca
•    5 dag masla
•    4 dag kvasa
•    5 dag sladkor
•    vanilijev sladkor
•    limonina lupinica
•    sol
•    cca 1,5 dl mleka

Orehov  nadev:

•    50 dag mleti orehi
•    15 dag sladkor
•    1,5 dl mleko
•    2 jajca
•    vanilijev sladkor
•    mleti cimet

Pri peki nočne potice pazimo, da imamo sestavine primerno ohlajene.

Za testo najprej pripravimo kvasec: kvasu dodamo nekaj žlic mlačnega mleka in žličko sladkorja ter pustimo, da vzhaja.

Moko presejemo v skledo. V sredini naredimo luknjico, v katero vlijemo pripravljen kvasec. Po robu testo posolimo, na drugo stran dodamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico. Počasi vmesimo vse sestavine. Med mesenjem postopoma dodajamo mlačno mleko in ohlajeno stopljeno maslo. Testo gnetimo, dokler se neha oprijemati posode.

Testo takoj razvaljamo in namažemo z nadevom: mlačnemu mleku primešamo orehe, sladkor, jajca, cimet in vanilijev sladkor.

Potico zavijemo in položimo v namaščen in z moko posut pekač. Potico večkrat prebodemo in jo pustimo vzhajati v hladilniku čez noč. Zato jo tudi imenujemo nočna potica.

Takoj zjutraj, ko se novodobna gospodinja zbudi iz spanja, je treba dati potico v pečico. Ob pogledu v hladilnik nam bo, če bomo imeli srečo, zastal dih, ker bo potica kar buhtela čez rob. Malce jo pomučkamo in pečemo na 180 stopinjah eno uro do uro in pol. Pred peko jo na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc.