Pad Thai
Kategorije: Iz kotlička
Pad Thai je znamenita ulična jed, ki jo na Tajskem strežejo na vsakem koraku. Sestavine morajo ohraniti svojo hrustljavost in svežino, zato je priprava Pad Thaia hitra in enostavna. Pri nas lahko kupimo potrebni Tamarind in ribjo omako v specializiranih trgovinah s celovito izbiro ekoloških izdelkov.
Zelo pomembna je priprava rezancev, ki nikakor ne smejo biti razkuhani, temveč rahlo »čigumijasti«. Rezance najprej namočimo v mlačno vodo in nato začnemo z ostalimi pripravami.
Škampe olupimo, pustimo jim le repek (glej sliko).
Pripravimo omako: zmešamo Tamarind omako, ribjo omako, sojino omako, kajenski in bel poper ter rjav sladkor.
Drobno nasekljamo arašide.
Vok segrejemo, dodamo olje in v eni do dveh minutah prepražimo mlado čebulo z nasekljanim ingverjem, česnom in čilijem. Dodamo škampe in pražimo, dokler ne postanejo škampi rahlo roza in nabrekli.
Na eno strani voka pripravimo vmešano jajce.
Dodamo rezance in prelijemo z nekaj omake. Počasi premešamo vse sestavine in pražimo na visoki temperaturi, vendar pazimo, da se rezanci ne prismodijo. Postopoma dodajamo omako, dokler se ne pokuha, rezanci pa postanejo lepljivi in svilnati. Pražimo približno 5 do 7 minut, da rezanci ostanejo al dente.
Dodamo kalčke, listke in mlade vejice koriandra, ter poskusimo. Po okusu dodamo več čilija ali omake. Ko se kalčki rahlo zmehčajo odstranimo z ognja.
Posujemo z arašidi in ponudimo s krhljem limete.
Pad Thai pojemo s palčkami. Že slišite gnečo na tajskih ulicah?