Perutnina v vinu

Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 1,5 ure
Število oseb: 4

Sestavine za 4 osebe:

  • piščanec (teža cca 1,4 kg)
  • 100 g dimljene slanine
  • 12 glavic mlade čebule
  • 200 g manjših gob
  • 80 g stopljenega masla
  • poper
  • ½ l suhega rdečega vina
  • ½ l osnove za piščančjo juho
  • 1 bela čebula
  • ½ vejice peteršilja
  • 1 vejica timijana
  • 1 lovorov list
  • kruh
  • maslo

Priprava

Meso operemo, ga narežemo na 8 kosov ter solimo in popramo. Slanino na drobno narežemo, olupimo glavice mlade čebule ter očistimo gobe. V posodi za pečenje segrejemo 50 g raztopljenega masla in na njem popečemo slanino. Dodamo glavice čebule in gobe ter vse skupaj pražimo nekaj minut.

Piščančje meso pomokamo. Najprej na vroči maščobi popražimo stegna, da zlato porumenijo. Zatem dodamo rdeče vino in piščančjo osnovo za juho ter pustimo, da tekočina povre.

Dodamo gobe, slanino in čebulo. Belo čebulo, peteršilj, timijan in lovorov list zvežemo v mrežici ter dodamo v juho. Pokrito kuhamo na šibkem ognju približno 1 uro. Kose mesa odstranimo, juho pa precedimo.

Maslo razdelimo na manjše dele ter ga vmešamo v precejeno juho. Pazimo, da ne zavre. Kose mesa položimo na večje krožnike, jih prelijemo z juho ter postrežemo s kruhom.