Puran pod peko

Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 3 h
Število oseb: 4
Potrebne sestavine:

Sestavine:

  • 2 kg purana
  • (zeliščna) sol
  • sveže mlet poper
  • 1 dl oljčnega olja
  • 3 paprike
  • 2 paradižnika ali paradižnikovi pelati v koščkih Natureta
  • 2 čebuli
  • 4 stroke česna
  • 1 kg krompirja
  • 2 korenčka
  • 1 bučka
  • 3 stebla stebelne zelene
  • vejica rožmarina

Priprava

Purana narežemo na večje kose, lahko pa ostane v enem kosu. Kožo po želji odstranimo in meso solimo, popramo ter premažemo z oljem. Meso mariniramo najmanj 1 uro.

Paprike očistimo in narežemo na četrtine, paradižniku odstranimo pecelj ter ga narežemo na polovico. Čebulo olupimo in razrežemo na četrtine . Olupimo česen. Mlad krompir dobro oščetkamo, krompir z zrelo lupino pa olupimo in narežemo na četrtine. Korenček, bučko in zeleno oščetkamo in narežemo na pet centimetrov debele rezine.

V ogreto posodo vlijemo oljčno olje, dodamo meso in ga obložimo s krompirjem ter vso zelenjavo. Dolijemo 2 dl vode, pokrijemo, prekrijemo z žerjavico in pečemo dve uri. Če je krompirja in zelenjave premalo, postrežemo še s kruhom.

Zelenjavo (z izjemo krompirja) lahko dodamo šele po eni uri peke, ko meso obrnemo. Če nimamo izkušenj je dobro, da pokrov posode vmes dvignemo in preverimo stanje. Tudi če se zelenjava preveč zažge, je meso še vedno izredno sočno in okusno.

Nasvet:Pri določanju časa peke upoštevajmo pravilo 1 ura za 1 kg mesa.