Teletina pod peko

Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 3 h
Število oseb: 4
Potrebne sestavine:

Sestavine:

  • 1,5 kg teletine s kostjo (prsi, zarebrnice, vratovina) ali krača
  • 4 žlice gorčice Natureta
  • sol
  • 1 dl oljčnega olja
  • sveže mlet poper
  • 1 kg mladega krompirja
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 2 bučki
  • ½ manjše glave zelja
  • 10 dag slanine
  • lovorjev list
  • rožmarin

Priprava

Meso po želji narežemo na tri kose (če se odločimo za kračo, jo pečemo celo). Začinimo ga s soljo in poprom, premažemo z oljem, dodamo lovorov list in rožmarin. Pustimo ga stati 1 uro in medtem pripravimo žerjavico.

Mlad krompir oščetkamo in po potrebi narežemo. Zelje razrežemo na 6 kosov. Čebulo olupimo in razrežemo na četrtine. Česen olupimo in pustimo v kosu. Bučki očistimo in narežemo na 4 dele.

Ogreto posodo bogato namastimo. Meso položimo v posodo, dodamo krompir in zelje. Prekrijemo s koščki slanine in dolijemo 2 dl vode. Pladenj za peko postavimo na ogreto ognjišče, ga pokrijemo s pokrovom in zasujemo z žerjavico. Pečemo približno 90 minut.