Nasveti pri kupovanju rib?

Nekatere vrste rib imajo neprijeten vonj zaradi načina življenja. Krap iz jezera ali barja ima lahko vonj po blatu. Vonja se znebite, če živo ribo nekaj časa pustite v kadi ali posodi s svežo vodo, ki jo menjate na 24 ur. V tem času se bo riba očistila in izgubila tudi nekaj maščobe, zaradi česa bo njeno meso okusnejše.

Kako prepoznati svežo ribo?

Nekaj indikatorjev kako prepoznati, da je riba sveža:
• njene oči so svetle, polne in prozorne,
• njene škrge so živo rdeče barve,
• škržni poklopec čvrsto zapira škržno votlino,
• njena koža je svetle in naravne barve,
• plavuti se čvrsto prilegajo telesu,
• meso je na dotik čvrsto in elastično, nato pa se vrne v prvotni položaj,
• riba ima vonj, ki je značilen za svežo ribo, vendar ni neprijeten.
Če riba ni sveža, ima rahlo motne oči, sivo belkaste škrge, kosti se zlahka odstranijo, meso ni elastično, vonj pa je neprijeten.
Kupovanje rib
Kadar kupujete ribe, imejte v mislih naslednje stvari:
• ribe je najbolje kupovati v sezoni (odvisno od vrste ribe, ki se v tem času lovi),
• meso ribe je najbolj okusno pred in med obdobji drstenja, najmanj pa med samim drstenjem,
• starejše ribe so trše in bolj mastne – s staranjem se pri ribi povečuje odstotek mačobe, kar zmanjšuje njeno kvaliteto,
• meso rib plenilk je okusnejše od mesa drugih rib,
• vrste rib z manj kostmi so navadno bolj cenjene, čeprav je lahko tudi meso rib z veliko kostmi zelo okusno.

Preberite tudi

  • Olivno olje

  • Zgodovina piknikov

  • Žar za enkratno uporabo

  • Uporabite kozarce za vlaganje za serviranje osvežilnih pijač