“Zero waste” piknik

Ste že slišali za “zero waste” Piknik?

Prirejanje piknikov v pomladnih in poletnih mesecih je povsem razumljivo ena izmed bolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa. Le kaj je namreč boljšega, kot da si ob lepem dnevu vzamemo nekaj časa zase in si v dobri družbi privoščimo obrok v naravi.

Le malokdaj pa pomislimo, koliko odpadkov proizvedemo ob enem samem prirejenem pikniku. Kozarci, krožniki, posode ter pribor za enkratno uporabo se v nekaj urah nakopičijo v veliko vrečo odpadkov, s katerimi na dolgi rok škodujemo prav naravi, v katero tako radi zahajamo. In to povsem brez potrebe, saj obstajajo tudi alternative, ki se jih lahko poslužimo in s tem naredimo nekaj dobrega tako zase, kot za okolje.

Ena izmed njih je na primer “zero waste” koncept piknika, tj. piknika usmerjenega v zmanjševanje odpadkov, ki so ga razvili v skupnosti Etri. Gre za koncept pri katerem si namesto nakupa plastičnega pribora, krožnikov, kozarcev in embalaž za enkratno uporabo, vse potrebno za piknik izposodimo pri njih. “Nudimo izposojo kozarcev in krožnikov za ponovno uporabo, s čimer podpiramo vrhunsko serijo proizvodov slovenskega podjetja Plastika Skaza. Želimo pa koncept zaokrožiti in gostom ponuditi celotno storitev: najem prostora, izposojo kozarcev ali druge vračljive posode, nabavo živil na podlagi individualnih želja in pomoč pri organizaciji samega piknika.” nam je razložila Katarina Sorčič, predstavnica skupnosti Etri.

Da bi v brezskrbnih piknikih v naravi lahko uživale tudi številne generacije za nami, pa velja ob prihodnjem pikniku, ki ga boste prirejali pomisliti, kako lahko tudi sami pripomorete, da bi z odpadki kar najmanj obremenili naravo in hkrati v dobri družbi ob dobri hrani kar najbolj uživali v njej.

Preberite tudi

  • Kozarci za vlaganje so lahko tudi svečnik

  • Osnovna oprema za piknik

  • Žari in druge posode za pripravo hrane na prostem

  • Sveže začimbe