Priprava hrane brez odvečnih pripomočkov

Seveda smo v našem svetu navajeni, da imamo vse, kar potrebujemo za pripravo hrane pri roki – ponve, gorilnike, pribor… Kaj pa, če bi si privoščili izlet v naravo in bi doma pustili vse težke pripomočke, ki nam onemogočajo, da bi se enostavno premikali?

Enostaven obed bo nastal, če krompir (ali jajce, ki mu prej napikamo lupino) zakopljemo v žerjavico.  Ko se speče ga olupimo, prerežemo na pol in posolimo. Še bolje je, če ga prej zavijemo v folijo, da nam zoglenela lupina ne pokvari okusa.

Nad žerjavico (na eni strani ognjišča lahko kurimo nov les) lahko spečemo ražnjice, zrezke ali ribe.

Za ražnjice potrebujemo lesene palice, na katere nabodemo kose mesa in zelenjave. Med pečenjem ražnjiče obračamo, na koncu jih posolimo in premažemo z olivnim oljem, v katerega stremo česen.

Enako kot pečemo ražnjiče lahko pripravimo tudi zrezke, le da tukaj uporabimo dve ali več lesenih palic, na katere nabodemo zrezek. Nad žerjavico lahko spečemo tudi ribe, le da bomo zanje potrebovali mrežico, na katero jih bomo položili.

Ribe bodo odlične tudi, če jih bomo spekli na kamniti plošči. Plošča mora biti debela vsaj 30 mm, saj bi drugače počila. Pod ploščo kurimo ogenj in ko se plošča enkrat segreje, drži temperaturo dolgo časa. Ribam lahko za družbo dodamo tudi nekaj zelenjave in vejico rožmarina, da bo lepše zadišalo.

Na takšne izlete lahko vzamemo s sabo tudi kozico za kuhanje kave ali čorb. V vsakem primeru se bomo iz robinzonskih počitnic vrnili polni navdiha in spočiti, predvsem pa se nam naše vsakodnevne težave – v primerjavi z improviziranim življenjem v divjini – ne bodo zdele več tako zelo pomembne.

 

Preberite tudi

  • Rojstnodnevni piknik za najmlajše

  • Razsvetlite poletne večere!

  • Varnost priprave in shranjevanja živil

  • Osvežitev