Tako urejen zeliščni vrt je zelo priročen, saj ga lahko poljubno prestavljate ali odnesete tudi na piknik. Z malo domišljije pa lahko v vaš dom vnese pridih živahnosti in kreativnosti. ...
Kako sodelujem v nagradni igri? Poznate dobro lokacijo za piknik? Odlično! Njene podatke vpišite na našo spletni stran in naložite tudi sliko. Vaš predlog bomo uvrstili med že objavljene lokacije. Nagrade Do 15.6. bomo vsak teden izžrebrali štiri praktične nagrade, ki bodo popestrile vaš piknik: žar Cobb, karton 6 buteljk Villa Brici, sodček piva Heiniken, paket prilog za piknik Natureta. Vsi sodelujoči pa se boste potegovali tudi za glavno nagrado - Texas žar znamke Wrangler, ki jo bo ...
Kaj pečemo pod peko oziroma v saču? V saču lahko pečemo meso vseh vrst, od najbolj priporočene ovčetine, teletine, svinjine, purana do celega piščanca ali zajca. Kosi mesa naj bodo veliki. Meso prej začinimo in pustimo marinirati nekaj ur. Pečemo lahko tudi mleto pečenko. Odlično se obnesejo tudi različne ribe in hobotnica. Obvezen dodatek so velike količine zelenjave in krompirja, ki poskrbijo za sočnost in dober okus. Med raznovrstno zelenjavo naj nikar ne manjkata čebula in česen. Priporočamo ...
Zgodovina in vrste kotličkov Kuhanje v kotličku je staro več kot 2000 let, ko so ljudje odkrili predelavo in uporabo kovin. Dolga stoletja so v kotličkih kuhali tudi v zaprtih prostorih, na domačih ognjiščih. Prvi kotlički so bili bakreni.Kasneje so se pojavili tudi kotlički iz litega železa. V takšnih kotličkih se toplota enakomerno porazdeli po vsej površini, ob redni in pravilni uporabi pa se hrana nanje ne prijema. Obstajajo tudi kombinirane izvedbe litoželeznega kotlička, ki je se z dodatni ...
Varnost pred požarom lahko zagotovimo z nekaj preprostimi ukrepi: ves čas kurjenja nadzorujemo kurišče, pri kurjenju ne uporabljamo gorljivih tekočin, ko pogasimo ogenj in žerjavico, kurišče pokrijemo z negorljivim materialom, za pepelnik uporabljamo plastenke, napolnjene z vodo, vedno imamo na zalogi več plastenk vode, ob zmernem vetru (6 m/s) prenehamo uporabljati odprti ogenj. Ko je za posamezno območje razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost, je tam prepovedano: kuriti, ...
Pripraviti oglje za peko v zelo kratkem času se sliši skoraj nemogoče, vendar temu ni tako. Oglje lahko imate pripravljeno že v nekaj minutah. Predstavljamo vam pripomoček, ki ga je vedno dobro imeti pri roki. Še posebej, če nam kurjenje žara vedno povzroča preglavice. Hitri vžigalec briket je pripomoček za vas Kako ga uporabimo? Enostavno. Vanj nadevamo oglje, dodamo kocko za kurjenje in jo prižgemo. Zapremo pokrov in primemo za ročico. Nato z rahlimi zamahi levo in desno poskrbimo za dotok zra ...
Poletje in topli dnevi so kot nalašč za pečenje na žaru, odhode v naravo in seveda piknike. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih napotkov kako ohanite svoj žar in kako pečete na žaru.
Vzdrževanje in čiščenje
Gril vedno očistite ko nehate peči, ostanki hrane so kot nalašč za razvoj kakšnih bolezni. Najbolje je pustiti, da žar ugasne in nato pospravite pepel. Pepela nikoli ne odlagajte v naravo, če ta še ni pogašen oz. dokončno ugasnjen!
Naoljite mrežo za pečenje
Mrežo vedno naoljite prede ...
Ko zakurite ogenj morate najprej počakati da se plamen poleže. Čez nekaj časa preverite če je žar primeren za peko. Kako? Približno 10 cm nad ogenjem držimo roko in počasi štejemo do 3. Če je temperatura tako visoka, da moramo roko umakniti, potem je ogenj primeren za peko. Ta metoda je preprosta, a zanesljiva. Takšen ogenj je namreč srednje temperature in zato primeren za peko mesa, ne da bi ga na zunaj zažgali. Mrežo za žar postavimo nad ogenj šele takrat, ko je ta pripravljen za peko (ko ni v ...
Z nekaj enostavnimi napotki vam bomo pomagali, da boste bolj varni. Poglejte da nad žar ne segajo suhe veje, ali da niste preblizu dreves. Poizkusite žar postaviti v zaveterje, da žerjavice ne bo nosilo okoli. Okoli žara lahko polijete malo vode, da se suha trava ne vname. Za vsak slučaj imejte pripravljeno vedro z vodo in staro odejo. ...
Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika. Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.