Enostavni nasveti za pečenje na žaru in vzdrževanje vašega grila

Poletje in topli dnevi so kot nalašč za pečenje na žaru, odhode v naravo in seveda piknike. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih napotkov kako ohanite svoj žar in kako pečete na žaru.

  • Vzdrževanje in čiščenje
    Gril vedno očistite ko nehate peči, ostanki hrane so kot nalašč za razvoj kakšnih bolezni. Najbolje je pustiti, da žar ugasne in nato pospravite pepel. Pepela nikoli ne odlagajte v naravo, če ta še ni pogašen oz. dokončno ugasnjen!
  • Naoljite mrežo za pečenje
    Mrežo vedno naoljite preden nanjo položite hrano in pričnete peči. Nikoli ne polivate ali pršite spreja na rešetko, ko je ta nad ognjem. Na takšen način lahko olje zagori.
  • Zakurite ogenj predčasno
    Za pripravo pravilnega ognja je potreben čas. Vedno zakurite ogenj prej, da boste lahko pekli na ravno pravi žerjavici in ne na ognju.
  • Hrano obračajte
    Pečenje na žaru zahteva več pozornosti kot pečenje v pečici. Jakost ognja je močnejša, zato hrano obračajte in pozorno spremljajte pečenje ves čas peke.
  • Pazite da maščoba ne zagori
    Ko pečete bolj mastne kose mesa, jih pri obračanju položite na drugo mesto na žaru. Z tem boste preprečili da se večje količine maščobe cedijo na isto mesto in zagorijo.
  • Ne polivajte marinad na živila
    Marinade, ki vsebujejo olja in sladke omake, ne zlivajte po hrani med peko, saj bodo zagorele. Uporabite čopič in z čopičem večkrat med peko namažite živila. Na ta način bodo ostala bolj sočna.
  • Začinite hrano eno uro pred peko
    Hrano si začinite eno uro pred peko, na ta način bo pri hitrejši peki hrana okusnejša, saj se začimpe vpijejo v živila.
  • Uporabite pravo opremo za obračanje
    Za obračanje hrane na žaru uporabljajte temu namenjeno opremo in orodje. Vilice imajo prekratek ročaj in se lahko opečete. Lesene žlice ali prijemači pa lahko zagorijo.

Preberite tudi

  • Poživite svoj plastični pribor

  • Piknik v zadnjem trenutku

  • Seneni nahod

  • Uporabite kozarce za vlaganje za serviranje osvežilnih pijač