Seneni nahod

Težko pričakovana sezona piknikov se je odprla in pomladno vreme vabi ven. Žal pa začetek piknikovanja na prostem prinese težave tistim, ki so občutljivi na cvetni prah.

Zamašen nos, solzenje, kihanje, težave pri dihanju in zabuhlost so le nekateri od najbolj očitnih simptomov. Občutljivost na cvetni prah oz. seneni nahod je pogosta bolezen, ki pa se lahko razvije v astmo. Zato je pomembno, da primerno ravnamo in njene posledice zmanjšamo z zdravili (tablete, kapljice, pršila za nos) ter drugimi ukrepi.  Možno je tudi zdravljenje s cepljenjem, ki bo izboljšalo odpornost imunskega sistema.

Izogibanje pitju alkohola in kajenju bo zmanjšalo možnost in intenzivnost alergične reakcije. Zaradi večje občutljivosti je priporočljivo, da perilo peremo pri višjih temperaturah, saj bomo le tako s svojih oblačil popolnoma odstranili cvetni prah.

Nos pogosteje pogosteje izpiramo s slano vodo, da iz njega odstranimo alergene elemente. Pri tem lahko uporabimo priljubljeno jogijsko tehniko Jala Neti, po kateri sinusno votlino izpiramo s pomočjo posebne posodice, ki jo napolnimo s fiziološko raztopino.

Pri hujših oblikah bolezni je priporočljiva previdnosti tudi pri izbiri piknik lokacije.

Preberite tudi

  • Hladilnik na vrtu

  • Kako zakuriti ogenj?

  • Piknik na strehi

  • Čaj