Pravilno shranjevanje živil
Kategorije: Kuharski nasveti
Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane. Visoke temperature so namreč odlična podlaga za razvoj različnih mikroorganizmov, četudi živilo navzven ne kaže znakov pokvarjenosti.
Ko smo na počitnicah ali na pikniku, je navadno težko zagotoviti ustrezno temperaturo za shranjevanje živil. Če bomo pozorni na pripravo hrane, se lahko izognemo boleznim in zatrupitvam.
Hrano pripravite že doma, za prevoz pa uporabite hladilne torbe ali skrinje. Hladilne torbe ne odlagajte v prtljažnik avtomobila, kjer je temperatura najvišja. Ko prispete na mesto taborjenja, jo postavite v senco.
Pijačo in hrano shranjujte ločeno. Bodite še posebej pozorni na ločeno shranjevanje surovega mesa in že pripravljene hrane. Na pol pripravljene hrane ni dobro prenašati naokoli. S takšnim načinom priprave namreč nismo uspeli v celoti uničiti bakterij, zato se njihovo razmnoževanje pod vplivom visokih temperatur nadaljuje.
Poleti živil nikoli ne odtajajte na sobni temperaturi! Pri odtajanju na sobni temperaturi se bakterije zelo hitro razmnožujejo, zato živila odtajamo na spodnji polici hladilnika ali v mikrovalovni pečici.
Že pripravljene tople jedi vzamemo na piknik le, če jih bomo takoj uporabili. Gotove jedi lahko shranjujemo na prostem največ 1 uro, če je zunanja temperatura zraka med 28 in 30°C. To velja predvsem za hitro pokvarljive in jajčne jedi.