Zgodovina piknikov

Pikniki naj bi se razvili skupaj z britansko tradicijo lova in posledično tudi druženja in obedovanja na prostem. Popoldnevi na prostem so združevali tradicionalen lov ter druge športne aktivnosti in seveda izbrano kulinariko. Na takratnih piknikih so med jedmi prevladovale šunke, pečeno meso ter raznovrstno pecivo.

Takšna oblika druženja je postala izredno priljubljena v času vladanja kraljice Viktorije, v letih od 1819 do 1901. Piknike so takrat smatrali za moderne,  predstavljali so najbolj prefinjeno preživljanje prostega časa spomladi in poleti.

Zanimivo pa je, da naj bi besedo “picnic” prvič zasledili v francoskem zapisu iz 16. stoletja, ki govori o skupini ljudi, ki so obedovali v restavraciji in s seboj prinesli svoje vino.

Kasneje so kot piknik v Evropi označevali druženja, kjer so vsi prinesli s seboj nekaj hrane in nato skupaj jedli zunaj. Do sredine 19. stoletja pa se je priljubljenost piknikov iz Evrope razširila tudi v ZDA.

Priljubljenost piknikov se je ohranila skozi stoletja in jo še danes poznajo na različnih koncih sveta. Težko najdemo takšne, ki piknikov ne marajo. Ob prvem spomladanskem soncu z veseljem odhitimo v naravo in na svežem zraku in ob lepi pokrajini uživamo ob dobri hrani, pijači in športnih aktivnostih.

Preberite tudi

  • “Zero waste” piknik

  • Hladilnik na vrtu

  • Osvežilni napitek

  • Velikonočen lov na zaklade