Sushi piknik

Sushi je najbolj znana japonska hrana in ena najbolj priljubljenih med Japonci. Priprava sushija zahteva veliko znanja, potrpežljivosti in natančnosti. Kadar se priprave sushija lotimo brez izkušenj, ne moremo pričakovati, da bo naš sushi izpadel kot jed kakšnega pravega sushi mojstra, kar pa ne pomeni, da nam ne bo v veliko veselje.

Obstaja kar nekaj vrst sushija, za sushi piknik pa priporočamo Temaki sushi, pri katerem si bodo gostje lahko sami zvijali svoje »suši sendvičke« z izbranimi sestavinami.

Prvo, kar potrebujemo za dober sushi – tak ali drugačen – je pravi riž.  Najboljši je japonski sushi riž, uporabimo pa lahko tudi kakšen drug kratko zrnat riž.

Riž najprej speremo v hladni vodi in ga pustimo na miru 20 minut, da absorbira preostalo vlago. Skuhamo ga po navodilih in ga ponovno pustimo v pokriti posodi 10 minut.

Iz posode ga prestavimo v nižjo in širšo skledo ter ga enakomerno razporedimo. Japonci uporabljajo tradicionalno posodo iz cipresinega lesa, ki se imenuje handai.

Če imamo 500 g riža, ga  prelijemo s 120 ml riževega kisa, v katerem smo na šibkem ognju raztopili 60 ml sladkorja in 2 g soli. Medtem ko riž prelivamo z ohlajeno mešanico kisa, sladkorja in soli, ga previdno mešamo, da ostanejo zrnca čimbolj cela. Da se riž med vpijanjem tekočine hitreje ohladi, ga popahljamo s pahljačo.

Riž mora biti pred uporabo ohlajen in imeti lep svilnat sijaj.

Priprava Temaki sushija je enostavnejša od priprave klasičnega sushija, zato je Temaki sushi kot nalašč za piknik. Gostje si bodo sushi zvijali sami, zato bo gostitelju ostalo več časa za klepet in zabavo.

Sestavine:

•    800 g riža
•    8 -10 nori alg, narezanih na štiri dele
•    120 g sveže surove tune, prečno narezano na trakove 3×7 cm
•    120 g svežega surovega lososa, prečno narezanega na trakove 3×7 cm
•    drobnjak
•    listi solate
•    korenček, narezan na trakove
•    kumarice, narezane na trakove
•    avokado, narezan na trakove
•    wasabi hren
•    majoneza
•    sojina omaka

Vsakemu zvitku pripada približno 60g riža, ki se ga razporedi na algo, narezano na štiri dele. Dodamo sestavine po želji, priporoča se kombiniranje dveh ali največ treh sestavin. Ribo premažemo s wasabi hrenom, zelenjavo z majonezo. Namesto v algo lahko sestavine zavijemo tudi v liste solate. Škrnicelj pomočimo v sojino omako in že ga ni več!

Preberite tudi

  • Žar

  • Enostavni nasveti za pečenje na žaru in vzdrževanje vašega grila

  • Žar za kostanj

  • Sonce