Zamrzovanje sezonskega sadja in zelenjave

Vrtovi in tržnice so polni prve, mlade zelenjave in sadja. Ker so cene sezonskega sadja malo nižje, je zdaj pravi čas, da naredite zaloge za zimo, s pravilnim zamrzovanjem sadje in zelenjava namreč ohrani največ vitaminov.

Pri zamrzovanju morate biti pozorni na tri stvari, če želite v sadju in zelenjavi ohraniti čim več vitaminov:

  • primerna posoda
  • majhne količine
  • pravilno odtaljevanje

Posoda

Za zamrzovanje so primerne samo plastične posode s pokrovi (taperver), ki omogočajo neprodušno zapiranje, ali pa vrečke za zamrzovanje hrane.

Količine

Sadje in zelenjavo, ki jo nameravate zamrzniti, zapakirajte v manjše količine, saj se bo tako hitreje zamrznila, hkrati pa jo boste hitreje odtajali in s tem ohranili kakovost.

Odtaljevanje

Večino sadja in zelenjave lahko odtajate tako, da kar neodtaljeno daste v jed. Občutljivo sadje, kot so npr. maline, pa je bolje, da najprej odtalimo na sobni temperaturi.

Še nekaj nasvetov glede sadja:

  • Koščičasto sadje – Najprej odstranite koščice, nato jih razrežite na koščke in šele nato zamrznite.
  • Jagodičevje – Najprej ga razpredite na pladnju (da se ne stlači) in položite za nekaj ur v zmrzovalnik in šele nato preložite v posodo za zamrzovanje.

Če pa vam nič od zgoraj naštetega ne uspe v letošnjem poletju, ne skrbite, saj je to za vas naredila Natureta.  Med Naturetinim zamrznjenim sadjem in zelenjavo najdete: gozdne sadeže, jagode, borovnice, maline, razkoščičene višnje, korenje, koruzo, cvetačo, brokoli, grah, brstični ohrovt, špinačo, fižol, šampinjone ter različne mešanice zelenjave.
Naturetini zmrznjeni izdelki ne vsebujejo umetnih barvil in konzervansov.

Preberite tudi

  • Kako zakuriti ogenj?

  • Piknik košara

  • Sadni piknik

  • Osvežitev