Zamrzovanje sezonskega sadja in zelenjave
Kategorije: Splošno
Vrtovi in tržnice so polni prve, mlade zelenjave in sadja. Ker so cene sezonskega sadja malo nižje, je zdaj pravi čas, da naredite zaloge za zimo, s pravilnim zamrzovanjem sadje in zelenjava namreč ohrani največ vitaminov.
Pri zamrzovanju morate biti pozorni na tri stvari, če želite v sadju in zelenjavi ohraniti čim več vitaminov:
- primerna posoda
- majhne količine
- pravilno odtaljevanje
Posoda
Za zamrzovanje so primerne samo plastične posode s pokrovi (taperver), ki omogočajo neprodušno zapiranje, ali pa vrečke za zamrzovanje hrane.
Količine
Sadje in zelenjavo, ki jo nameravate zamrzniti, zapakirajte v manjše količine, saj se bo tako hitreje zamrznila, hkrati pa jo boste hitreje odtajali in s tem ohranili kakovost.
Odtaljevanje
Večino sadja in zelenjave lahko odtajate tako, da kar neodtaljeno daste v jed. Občutljivo sadje, kot so npr. maline, pa je bolje, da najprej odtalimo na sobni temperaturi.
Še nekaj nasvetov glede sadja:
- Koščičasto sadje – Najprej odstranite koščice, nato jih razrežite na koščke in šele nato zamrznite.
- Jagodičevje – Najprej ga razpredite na pladnju (da se ne stlači) in položite za nekaj ur v zmrzovalnik in šele nato preložite v posodo za zamrzovanje.
Če pa vam nič od zgoraj naštetega ne uspe v letošnjem poletju, ne skrbite, saj je to za vas naredila Natureta. Med Naturetinim zamrznjenim sadjem in zelenjavo najdete: gozdne sadeže, jagode, borovnice, maline, razkoščičene višnje, korenje, koruzo, cvetačo, brokoli, grah, brstični ohrovt, špinačo, fižol, šampinjone ter različne mešanice zelenjave.
Naturetini zmrznjeni izdelki ne vsebujejo umetnih barvil in konzervansov.