Peka zelenjave na žaru

Ponujamo vam nekaj koristnih napotkov za pripravo zelenjave, ki bo navdušila tudi zahtevnejše jedce.

Kupite kvalitetno zelenjavo: denarja, ki ste ga zapravili za meso, ne poskušajte “prihraniti” pri zelenjavi. Ni nujno, da je zelenjava biološko predelana, vendar naj bo vsaj sveža in sezonska. Če kupujete na tržnici, jo pred nakupom poizkusite. V trgovini se zanesite na svoj voh. Če zelenjava nima pravega vonja je bila najverjetneje skladiščena v hladilniku ali vzgojena pod umetnimi pogoji.

Marinade in polivke: določena zelenjava nima dovolj lastnega soka in se na žaru hitro prismodi. Zažgani zelenjavi se lahko izognemo, če jo predhodno nakapamo z olivnim oljem, namočimo v marinado ali solimo. Soljene bučke bodo na primer spustile več lastnega soka kot nesoljene.

Čas pečenja: ker se čas pečenja razlikuje glede na vrsto zelenjave, je pomembno, da jo med peko poizkusimo. Kadar pečemo več različnih vrst zelenjave (npr. zelenjavna nabodala), se ravnamo po zelenjavi s krajši časom pečenja (bučke). Tako bo ostala hrustljava, preostala zelenjava pa ne bo povsem oropana hranljivih snovi.

Oglejte si še zanimive recepte za zelenjavne jedi z žara:

Preberite tudi

  • Zeleni listi = zelene misli

  • Varnost priprave in shranjevanja živil

  • Romantični pobeg v dvoje

  • Peka zelenjave na žaru