Žari in druge posode za pripravo hrane na prostem

Priprava hrane na odprtem ognjišču vzbuja v nas pristne občutke povezanosti z naravo.  Človek je nekoč uporabljal ogenj tako za pripravo hrane kot tudi zato, da se je okoli njega  družil. Poznate rek, da je srce doma kuhinja?
Danes imamo na voljo številne žare in posode, s katerimi lahko pripravljamo hrano v naravi ali na domačem balkonu, zato je pri izbiri pomembno, da vemo, kako jih bomo uporabljali.

Električni žari so enostavnejši za uporabo, ponavadi so tudi manjši in enostavno prenosljivi. Postavite jih lahko na še tako majhen balkon ali jih vzamete s seboj na morje. Lahko si omislite manjši namizni ali večji samo-stoječi električni žar. Prevlečeni so s teflonom ali kašno drugo nesprijemljivo površino. Na njih lahko pečete številno hrano, ki bo zaradi male porabe maščobe postala zdrav obrok. Če na balkonu radi pripravljate tudi druge vrste hrane, vam bo prav prišla večja električna posoda, v kateri lahko tudi cvrete, delate palačinke, kuhate mineštre, rižote ali pečete zrezke.

Vse bolj popularni so tudi plinski žari. Večji plinski žari so težje prenosljivi in so namenjeni nadomeščanju vaše kuhinje na vrtu. Z njimi boste enostavno pripravili vse, kar ponavadi skuhate v stanovanju. Sestavljeni so iz več plinskih gorilnikov in polico za odlaganje hrane, če jih boste skombinirali še z zunanjim umivalnikom in ostalimi elementi, pa boste dobili pravo letno kuhinjo.

Tudi manjši plinski žari so namenjeni uporabi na vrtu ali na potovanju. V tem primeru vam bo prišla prav tudi manjša lažje prenosljiva jeklenka.

Plinski žari imajo različne površine za pripravo hrane. Plošča je lahko rebrasta za pečenje mesa, zelenjave ali rib, ali gladka za pripravo palačink in omlet… Pečenje na mrežici je še najbolj podobno pečenju na oglje, na plinski gorilnik pa lahko postavite tudi vok ali posodo za cvrenje.

Da preprečite izsuševanje hrane vam priporočamo, da uporabite pokrov. Nekateri žari imajo tudi aromatične palice, ki lovijo odvečno maščobo in preprečujejo nastajanje plamenov, hkrati pa maščobo vračajo v komoro, kar še dodatno obogati okus hrane.

Žar na oglje bo vaši hrani edini pričaral pravi okus po dimu. Priprava oglja vam bo vzela malo več časa, vendar pa si lahko pomagate z različnimi pripomočki za hitrejši vžig. Malce lahko pogoljufate z briketi-v tem primeru bo vaš žar nared v nekaj minutah. Na tržišču obstajajo številni žari okrogle ali kvadratne oblike. Nekateri so prevlečeni s porcelanasto plastjo, dobite pa jih v različnih barvah-tudi takšnih, ki se skladajo z vašo vrtno garnituro.

Ko boste spekli vse, kar ste si zamislili-in tega najbrž da ni malo, sploh v sezoni sveže zelenjave, lahko za vzdušje v žaru tudi zakurite in si privoščite kozarec vina, medtem ko posedate ob ognju.

Preberite tudi

  • Odeja za piknik

  • Koktajli za poletne dni

  • Sonce

  • Žari in druge posode za pripravo hrane na prostem