Čaj

Ta popularni poparek sadja oz. zelišč že tisočletja navdušuje ljudi širom sveta. Njegova zgodovina se začenja pred približno 5000 leti, z legendo o kitajskem vladarju Sheng Nung-u, ki naj bi čaj odkril po naključju. Uporaba čaja se je iz Kitajske razširila na Japonsko in zatem v Evropo, v 19. stoletju pa po vsem svetu.

Danes je čaj ena najbolj priljubljenih brezalkoholnih pijač, pa naj bo v topli ali ohlajeni obliki. Zaradi vsebnosti antioksidantov ugodno vpliva na naše zdravje, saj preprečuje razvoj raka, upočasnjuje staranje in varuje pred bakterijami.

Čaj se pridobiva iz grma čajevca, različne vrste pa so odvisne od oksidacije in obdelave njegovih lističev. Spoznajte štiri najpogostejše vrste čaja.

Zeleni čaj ni fermentiran in pogosto vsebuje kofein. Med najbolj priljubljene zelene čaje spadajo sencha, bancha in jasminov čaj. Kitajski zeleni čaji vrste “gunpowder” so navadno zelo bogati s kofeinom. Za pripravo zelenega čaja naj ima voda približno 80°C.

Črni čaj je fermentiran in ga pripravljajo iz največjih ter najstarejših listov čajevca. Vsebuje kofein in je dober nadomestek kave. Ugodno vpliva na povišan holesterol in krvni pritisk. Črni čaj pripravljamo z vrelo vodo ter ga običajno postrežemo z mlekom.

Beli čaj je najmanj obdelan od vseh vrst čaja. Vsebuje več antioksidantov, zato naj bi ugodnejše vplival na naše zdravje. Za pripravo belega čaja naj ima voda med 66°C in 71°C.

Oolong je delno fermentiran čaj, ki ugodno vpliva na prebavo. Voda za pripravo tega čaja naj ima temperaturo med 90°C in 100°C.

Na voljo so še številne vrste zeliščnih, sadnih in aromatiziranih čajev, ki jih lahko dodatno izboljšamo z žlico medu ali limoninim sokom. Čas priprave zavisi od posamezne vrste čaja.

Preberite tudi

  • Žar

  • Odeja za piknik

  • Oglje

  • Hladilnik na vrtu