Grozdje

Zgodovina

Grozdje sicer sodi med najstarejše vrste sadja, kar jih je človek gojil. Starodavni zapisi in najdbe pričajo o tem, da naj bi ga gojili že v kameni, v antični dobi pa so Egipčani, Feničani, Grki in Rimljani vzgajali in vinske trte, da bi pridobivali zdravilni grozdni sok.

Vsestransko zdravilen sadež

Danes grozdje poznajo po vsem svetu, obstaja več vrst, tudi takšne, ki npr. nimajo pešk. Grozdje, belo ali rdeče, sveže ali suho, ima na naše telo blagodejni učinek. Je dober vir vitamina C, ima bogate hranilne vrednosti in malo kalorij. Je zelo učinkovit čistilec organizma, pozitivno deluje na črevesje in ledvice, njegove sestavine, predvsem resveratrol, ki ima med drugim tudi protivnetne lastnosti, pa naj bi prispevale k daljšemu življenju.

Grozdje je bogato z minerali, vitamini ter drugih snovmi, ki blagodejno vplivajo na delovanje srca, krvnega obtoka, živčnega sistema in prebavo. Največ koristnih snovi grozdja se skriva ravno v delu sadeža, ki ga največkrat zavržemo, v lupini in peškah. Tako peške kot lupina so bogate z antioksidanti, peške pa vsebujejo še kalcij in magnezij.

Nasveti za dober nakup

Ko kupujemo grozdje, moramo biti pozorni, da so jagode zrele in nepoškodovane in se trdno držijo za peclje. Najbolje je da ga stresemo, in če jagode odpadajo, je grozdje prezrelo. Če bomo izbrali rdeče grozdje, mora biti brez sledov zelene barve, če pa kupujemo belo grozdje, mora ta imeti rahlo rumeno nianso.
Grozdje je dobro hraniti na hladnem, saj se pri sobni temperaturi hitro kvari, pred jedjo pa ga moramo obvezno oprati.

Preberite tudi

  • Igre in pikniki

  • Osvežilni napitek

  • Mlečna koruza, rjavo zapečena

  • Pikniški izračun bo ustvaril prijaznejši nakupovalni seznam