Raznovrstna uporaba čičerike

Ta rumena zrna so priljubljena prehrana športnikov, saj vsebujejo veliko beljakovin, vendar brez škodljivih nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Prehranske vlaknine poskrbijo za zdravo prebavo in vežejo strupe iz črevesja, hkrati pa znižujejo raven holesterola. Čičerika pa je znana tudi po tem, da izboljšuje krvno sliko ter preprečuje bolezni srca in ožilja.

Humus je arabska beseda za čičeriko, najzgodnejši zapis o tem namazu sega v Egipt v 13. stoletje. Danes je humus splošno razširjen, saj je odličen kot omaka za surovo zelenjavo ali tortilje, uživamo ga kot namaz na kruhu ali kot priloga pečenemu mesu in zelenjavi.

Arabci so prav tako odlični v delanju falaflov, ki jih lahko jemo samostojno z narezanim zeljem, paradižnikom, humusom in kakšno drugo omako, ali pa jih užijemo zavite v pita kruh.

Iz čičerike lahko pripravimo tudi enolončnico, mineštro, ali čičerikino juho. Juho oplemenitimo s koščki krompirja in ohrovtom – prepraženi čebuli in česnu dodamo krompir in pokuhamo, dodamo vloženo čičeriko in narezan ohrovt, zalijemo z jušno osnovo in začinimo s soljo in poprom. Polovico juhe zmiksamo in ponovno zavremo. Pa dober tek!

Preberite tudi

  • Ribji piknik

  • Zeleni listi = zelene misli

  • Poživite svoj plastični pribor

  • Sadni piknik