Zazibajte se v viseči mreži

Zibanju pa se lahko prepustimo tudi v zavetju našega doma. Visečo mrežo si lahko vpnemo tudi na vrtu, balkonu, terasi ali celo v stanovanju.

Originalno viseče mreže izvirajo iz Brazilije in Mehike in tam jih uporabljajo predvsem doma, z njimi celo nadomestijo postelje, kavče, ležalnike in stole. Te mreže nimajo prečnih letvic kot t.i. ameriške viseče mreže, ki jih v večini poznamo pri nas in so od slednjih veliko bolj udobne in uporabne tudi za dom.

Čarobnost visečih mrež je v občutku breztežnosti, gravitacije nič, ki je posledica enakomerne porazdelitve teže, kjer ni točk pritiska, pač pa se mreža prilagodi naravni obliki in legi našega telesa.

Mehiške viseče mreže so tkane v mrežo iz stoterih bombažnih nitk (zato jih je treba bolj patiti), so zelo zračne in popolnoma ročno izdelane. Se popolnoma prilegadijo položaju telesa, zato je vsakršna skrb o neudobnosti odveč.
Brazilske so prav tako tkane iz bombaža in morda celo bolj primerne za naše podnebje, saj so manj zračne in zato ne začutimo vsakega vetriča. Okrašene so z obstranskimi resicami in prelepimi barvami in zato kot nalašč za popestritev dnevne sobe ali balkona in se uporabljajo kot del pohištva.

Kje in kako vpeti visečo mrežo?

Za vpetje viseče mreže potrebujemo prostor v dolžini približno treh metrov in malo manj kot dva metra višine. Minimalna razdalja vpetja viseče mreže pa je 2/3 dolžine celotne dolžine mreže (brazilska je npr. dolga 4,5 metra), vpeta pa mora biti tako, da bosta oba konca na enaki višini.
Kakorkoli in kamorkoli job oste vpeli, vedno najprej preverite in testirajte novo vpetje tako, da se z vso težo uprete nanj.

Pranje in vzdrževanje viseče mreže

Visečo mrežo je priporočljivo pospraviti, ko ni v uporabi, pri tem pa moramo patiti, da se nitke ne zapletejo med seboj, hranimo pa jo na suhem.
Bolj priporočljivo je ročno pranje, lahko se pere tudi strojno, vedno pa jo je treba čim prej posušiti in nikoli ne zložiti še mokre.

Preberite tudi

  • Halloween piknik za vse čarovnice

  • Zeleni listi = zelene misli

  • “Zero waste” piknik

  • Kako dolgo hraniti ostanke hrane?