Bučkina juha
Kategorije: Juhe
Bučkam odstranimo koščice in jih narežemo na kocke. Uporabimo lahko rumene ali zelene bučke. Pristavimo maslo in popražimo česen. Dodamo bučke in jih dušimo v pokriti posodi z lovorjevim listom, dokler se ne zmehčajo. Počasi dolivamo vodo, vendar le toliko, da so bučke dobro pokrite.
Solimo, popramo, dodamo timijan in muškatni orešček, po želji tudi nasekljan čili. Odstranimo lovorjev list in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo žlico kisle smetane in še enkrat zavremo.
Če se odločimo za rumene bučke, jih lahko uporabimo tudi za skodelico, po želji pa lahko izdolbeno bučko, preden jo nadevamo, posolimo in za nekaj minutk potisnemo v pečico, da dobi hrustljavo skorjico.
Ko postrežemo, jo okrasimo z bučnimi semeni, tremi kapljicami bučnega olja in uživamo v svetlečih barvah in polnem okusu.