Gazpačo

Zahtevnost: 1/5
Čas priprave: 20 min
Število oseb: 4
Potrebne sestavine:

Sestavine:

  • 10 dkg kruha (ne svežega)
  • 5 strokov česna
  • 1 čebula
  • 4 – 5 velikih zelo zrelih paradižnikov ali paradižnikov iz pločevinke
  • 1 sveža kumara
  • 1 rdeča paprika
  • 4 kozarčke jušne osnove
  • 2 žlici peteršilja (sesekljanega)
  • 2 žlici vinskega kisa
  • ½ kozarca olivnega olja
  • sol
  • poper 

 

Priprava

Paradižnike olupimo in sesekljamo, če je veliko semen jih odstranimo. Paradižnik lahko zmeljemo tudi z mešanikom. Vse ostale sestavine nasekljamo in narežemo na manjše kose. Kumaro prej olupimo. Česen lahko naribamo, da dobi lepšo teksturo.

Paradižnik damo v veliko skledo in ga zmešamo z jušno osnovo, čebulo, česnom, olivnim oljem ter kisom. Kruh razdrobimo. Če želimo lepšo teksturo juhe, ga zmeljemo skupaj z delom paradižnika, da dobimo tekočo gosto zmes.

Na koncu solimo in popramo. Zmes spravimo v hladilnik za namanj 1 uro.

Serviranje: Preden jo postrežemo, juho pokapamo z olivnim oljem in potresemo s peteršiljem.