Kotliček z gobami in jušno zelenjavo
Kategorije: Juhe
Priprava
Gobe očistimo in narežemo na rezine. Poru odstranimo večino zelenega dela in ga narežemo na kratke trakove ali kolobarje. Česen olupimo in grobo nasekljamo. V srednje vročem kotličku segrejemo olje in na hitro popražimo por in česen, dodamo gobe ter pražimo toliko časa, da izpari vsa voda.
Dodamo svež ali suh timijan in zamrznjeno jušno zelenjavo ter pražimo nadaljnjih 5 minut. Dodamo riž in zalijemo s toliko vode, da dobro pokrije gobe in zelenjavo. Kuhamo 20 minut, da se riž zmehča, nato začinimo s soljo in poprom.
Če je juha preredka, jo lahko zgostimo tako, da ji nekaj minut pred koncem dodamo jedilni škrob zmešan z malo hladne vode. Okus juhe izostrimo s kislo ali sladko smetano. Če smetano dodajamo tik pred koncem kuhanja, pazimo, da juha ne vre.
Okus lahko ojačamo s sojino omako ali jušno zelenjavo v prahu. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z dodatkom kisle smetane ter žličko kisa ali limone.
Nasvet: Namesto priprave kotlička z gobami lahko izberete že pripravljeno Natureta prima juhco. Gobovo juho iz jurčkov Natureta enostavno stresemo v kotliček, segrejemo, začinimo z malo sesekljanega peteršilja in postrežemo s kislo smetano in kruhom.