Na žaru pečen krompir v foliji

Zahtevnost: 3/5
Čas priprave: 45 min
Število oseb: 4
Potrebne sestavine:

Sestavine:

  • 4 srednji veliki krompirji
  • olje
  • kisla smetana
  • peteršilj
  • sladka rdeča paprika
  • poper
  • sol

Priprava

Neolupljen krompir solimo in malo naoljimo. Iz folije naredimo kvadrate, dovolj velike da bomo vanje lahko zavili krompir (priporočamo dve plasti folije). Krompir položimo na sredino folije in ga zavijemo, da ne pride v stik s pepelom.

Tako zavit krompir postavimo na rešetko in ga obračamo, da se zapeče z vseh strani. Po približno 20 minutah lahko krompir zagrebemo v žerjavico in ga pustimo še približno 10 min. Čas pečenja zavisi od velikosti krompirja. Pri večjih krompirjih se lahko čas pečenja podaljša tudi na 60 min.

Če nismo prepričani glede časa peke, lahko kompir predhodno na pol skuhamo. Skuhan krompir prav tako zavijemo v folijo in ga položimo neposredno v žerjavico.

Medtem, ko se krompir peče, si pripravimo preliv. Kislo smetano premešamo in po želji dodamo še 1 – 2 žlici vode, da se razredči. Solimo, dodamo rdečo papriko in poper ter zmešamo.

Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz folije in položimo na krožnik. Krompir po sredini zarežemo z nožem in ga razpremo. Rahlo ga solimo in zarezo prelijemo s pripravljenim prelivom. Potresemo ga s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.