Zelenjavna pita

Zahtevnost: 1/5
Čas priprave: 50 minut
Število oseb: 3
Potrebne sestavine:
  • listnato testo (na tržnici dobimo tudi odlično domače sveže vlečeno testo)
  • trije paradižniki
  • pest češnjevcev
  • pest črnih oliv
  • 125 g mocarele
  • sveža bazilika, peteršilj, drobnjak
  • dve žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • česen
  • timijan
  • rdeča paprika

 

 

Listnato testo odmrznemo in razvaljamo ter položimo na pekač, namaščen z maslom. Na gosto ga prepikamo z vilicami. Pečico segrejemo na 220°C. Če želimo, da testo ne bo preveč sočno, ga najprej za deset minut potisnemo v pečico.

Paradižnik narežemo na rezine, češnjevce razpolovimo, olivam odstranimo koščice in jih narežemo na kolute. Porazdelimo po testu in posujemo z nasekljanim česnom ter solimo. Na vrh nadevamo nastrgano mocarelo. Prelijemo z zmešanim jajcem in kislo smetano, ki smo jima dodali poper, narezano baziliko, peteršilj, timijan, drobnjak in rdečo papriko. Pečemo še 25 minut, da se paradižnik zmehča in postane testo zlato-rumeno.

Pito vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi.