Fondi za hladne dni

Prihaja zima. V hladnih dneh se radi pogrejemo s toplo juhico, čajem ali kuhanim vinom, lahko pa pripravite tudi slasten fondi s toplo sirno ali čokoladno omako.

Ker je fondi poleg slastne hrane tudi prijetno druženje, je kot nalašč za hladne zimske večere. Vse, kar potrebujete, so posodice in ostali pribor za fondi, sestavine za fondi in pa seveda goste. Kdo pa se ne bi odzval povabilu na fondi?

Fondi posode in ostali pribor

V skoraj vsaki malo bolj založeni trgovini boste našli opremo za fondi, cene pa so različne glede na število in velikost fondi posod.

Večina fondi kompletov vsebuje posodo za fondi, vok, posodice za omake, vilice za fondi in podstavek za svečo. Običajno fondi komplet obsega pribor za 6 oseb, seveda pa lahko dodatne vilice in posodice dokupite.

Iz česa pripraviti fondi

Lahko se odločite za slani in/ali sladki fondi.

Če se boste odločili za slani fondi, lahko za omake uporabite različne sire in začimbe. Predlagamo, da izberete tiste vrste sire, ki so mehkejše in zato hitreje topljive. Sir ali mešanico sirov segrejete, da bo postal tekoč, seveda pa lahko dodate tudi različne začimbe. Kaj pa boste potem pomakali v omako, pa je čisto vaša odločitev. Lahko se odločite za različne vrste mesa, gobe, popečene kruhke ali pa zelenjavo.
Izberite čimbolj mehko meso, da po pečenju ni trdo in da se hitro speče, npr. svinjsko ribico in piščanca, predhodno pa ga narežite na trakove ali kocke.

Zadnje čase pa je vse bolj priljubljen tudi sladki fondi. Omaka ni nič drugega kot slastna čokolada, lahko temna, mlečna ali pa celo bela. V trgovinah lahko kupite različne čokolade v prahu, ki so namenjene prav za fondi, lahko pa enostavno stopite tudi običajno čokolado. Razlomite jo na koščke, dodate sladko smetano, vodo in maslo in segrejete, da bo tekoče.
V čokolado lahko potem pomakate sadje (banane, jagode, jabolka, mandarine, ananas, grozdje …), različne piškote ali pa koščke marcipana.

Oglejte si recept za čokoladni fondi s sadnimi nabodali.

Preberite tudi

  • Grozdje

  • Zimski piknik

  • Žar za kostanj

  • Romantični pobeg v dvoje