Članki

Pravilno shranjevanje živil

Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane. Visoke temperature so namreč odlična podlaga za razvoj različnih mikroorganizmov, četudi živilo navzven ne kaže znakov pokvarjenosti. Ko smo na počitnicah ali na pikniku, je navadno težko zagotoviti ustrezno temperaturo za shranjevanje živil. Če bomo pozorni na pripravo hrane, se lahko izognemo boleznim in zatrupitvam. Hrano pripravite že doma, za prevoz pa uporabite hladilne torbe ali skrin ...

Preberi več

Pravilna priprava živil

Bodite pozorni pri pripravi mesnih dobrot. Patogene bakterije lahko uničimo samo na dovolj visoki temperaturi. Pri pripravi mesa na žaru ali ražnju moramo skrbno izbrati temperaturo peke, ki omogoča temeljito toplotno obdelavo. Najpogostejša težava pri peki je, da je zunanji del mesa pečen, v notranjosti pa je meso še surovo. Najdlje in na zmerni temperaturi pečemo samo zrezke, mleto meso (npr. pleskavice) pa pečemo krajši čas. Višjo temperaturo in krajši čas peke priporočamo za perutninske izde ...

Preberi več

Drobni kuharski nasveti

Da bi bilo meso z žara mehkejše in okusnejše, ga predhodno mariniramo. Za mariniranje belega in rdečega mesa lahko uporabimo: olje, nasekljan česen, sol, poper, mleto rdečo papriko, sok limone in po želji začimbe za žar. V rubriki recepti boste zagotovo našli marinado po svojem okusu. Preden meso položimo na vročo mrežo, ga malce odcedimo, da marinada odteče. Odvečna marinada lahko namreč poveča ogenj, vaše meso pa bo videti začetniško zažgano. Meso, ki se peče v kosu, na primer klobase, pečeni ...

Preberi več

Odpadki

Na pikniku navadno pridelamo kar nekaj odpadkov, od ostankov hrane do papirnatih ali plastičnih krožnikov, kozarcev, servetov in steklenic. Iz spoštovanja do narave in vseh, ki bodo piknikovali za nami, poskrbimo, da bo prostor po koncu piknika vsaj tako čist, kot je bil na začetku. Da bi ohranili čisto okolje, že pred piknikom nastavimo več vreč za smeti. Po potrebi jih ločimo z napisi glede na vrsto odpadkov (embalaža, steklenice, papir) in jih po koncu piknika odložimo v ustrezen zabojnik za ...

Preberi več

Požar

Po nekaj tednih suhega vremena in visokih temperatur lahko požar povzroči že neprevidno odvržen ogorek ali slabo pogašen ogenj. V tem obdobju moramo biti v naravi posebej pozorni, saj več kot 95% požarov povzroči človek zaradi malomarnosti ali nevednosti. Da bi se izognili morebitnim nevšečnostim, poskrbite, da bo vaše kurišče vsaj 50 m oddaljeno od gozda in obdano z negorljivim materialom. Po končanem pikniku pogasite ogenj in očistite žar. Najbolje je pustiti, da žar ugasne in nato pospravite ...

Preberi več

Raznovrstna uporaba čičerike

Ta rumena zrna so priljubljena prehrana športnikov, saj vsebujejo veliko beljakovin, vendar brez škodljivih nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Prehranske vlaknine poskrbijo za zdravo prebavo in vežejo strupe iz črevesja, hkrati pa znižujejo raven holesterola. Čičerika pa je znana tudi po tem, da izboljšuje krvno sliko ter preprečuje bolezni srca in ožilja. Humus je arabska beseda za čičeriko, najzgodnejši zapis o tem namazu sega v Egipt v 13. stoletje. Danes je humus splošno razširjen, saj ...

Preberi več

Prekmurske ravnice in zasanjani hribčki

V Prekmurju najdemo ravninsko in gričevnato pokrajino, kjer se bohotijo skrbno obdelana polja in pravljični grički. Prekmurske ravnice so s svojo lepoto navdih pesnikom in pisateljem, ravno tako zasanjan krajinski park Goričko pa zapeljuje s pogledi na vinograde, sadovnjake, med njimi posejane hiške in pravljične zaselke. Če boste piknikovali tod okoli, ne smete mimo največjega slovenskega gradu Grad, ki ima 365 sob in edinstveno pentagramsko obliko. Ogledati si morate tudi značilne hišice s sl ...

Preberi več

Gorenjske gore, divje živali in planšarska hrana

Gorenjska je dežela gora in njihova pobočja s Triglavskim narodnim parkom na čelu so eden najlepših koščkov naše prelepe dežele. Piknik prostore najdete pod gorami, ob jezerih (Bohinj, Bled), na pašnikih ali ob Savi… Nekateri prostori omogočajo veliko mero zasebnosti, drugi nas osupnejo s pogledom na okoliške vršace. Če boste obiskali Gorenjsko, si lahko adrenalinski navdušenci omislite tudi soteskanje po koritih in tolmunih gorskih rek, si privoščite vožnjo s kajakom ali kanujem in raft ...

Preberi več

Primorska

Ob Primorskem pikniku najprej pomislimo na pršut, teran ter sproščene in vesele Primorce. Seveda na smemo pozabiti slastnih rib na žaru, morskega vetriča in nežnih vonjav primorskega rastja. Med pikniki lokacijami lahko izbiramo med zanimivimi kotički, ki se raztezajo od Severne Primorske pa vse do obale. Če si ne predstavljamo piknika brez rib na žaru, nas bo navdušila piknik lokacija, ki se nahaja v neposredni bližini ribogojnice, kjer si lahko sami ulovimo in pripravimo ribo. Tisti, ki ...

Preberi več

Štajerska

Ko pomislimo na Štajersko, pomislimo na vesele Štajerce in glasne Štajerke. Na večna rivalstva med Mariborom in Ljubljano. Na njihove vinorodne okoliše, razgibano pokrajino in domačo hrano. Med piknik lokacijami najdemo kar 37 piknik prostorov, ki se nahajajo ob ribnikih, na Pohorju, ob reki Dravi  ali med sencami dreves. Nekateri piknik prostori se nahajajo tudi v vinorodnih okoliših in če si boste na pikniku na Štajerskem zaželeli dobrega vina, lahko izbirate med vrstami, ki prihajajo iz ...

Preberi več