Pravilna priprava živil

Bodite pozorni pri pripravi mesnih dobrot. Patogene bakterije lahko uničimo samo na dovolj visoki temperaturi. Pri pripravi mesa na žaru ali ražnju moramo skrbno izbrati temperaturo peke, ki omogoča temeljito toplotno obdelavo. Najpogostejša težava pri peki je, da je zunanji del mesa pečen, v notranjosti pa je meso še surovo.

Najdlje in na zmerni temperaturi pečemo samo zrezke, mleto meso (npr. pleskavice) pa pečemo krajši čas. Višjo temperaturo in krajši čas peke priporočamo za perutninske izdelke, zelenjavo in druga lažja živila.

Živila, ki ne zahtevajo veliko priprave, npr. sveže sadje, zelenjava, trdi siri, konzerve, kruh, gorčica, vložena zelenjava in druge priloge, lahko zelo popestrijo naš jedilnik.

Preberite tudi

  • Piknik izkoristite za nabiranje čemaževih listov

  • Žar za kostanj

  • Oglje

  • Različni načini pečenja na žaru