Archives

Kuhano vino

V loncu rahlo karameliziramo sladkor in dolijemo vodo in vino. Pomarančo in mandarino olupimo in narežemo na koščke ter dodamo vinu. Če bomo uporabili nekvalitetno vino, bo tudi naš končni izdelek težko postal vrhunski. Dodamo vse začimbe in počasi kuhamo, vendar pazimo, da ne zavre. Z zajemalko poberemo morebitno peno in odstranimo koščke sadja. Nalijemo v kozarce, okrasimo z bio pomarančno lupino in na zdravje! ...

Preberi več

Marelasta gosta juha

 Na žlici olivnega olja prepražimo čebulo, česen in sladkor, dodamo paradižnika, pelate in začimbe. Marele narežemo na trakove in dodamo v omako, zalijemo z vodo in pustimo vreti na šibkem ognju 20 minut. Po potrebi zgostimo z drobtinami in… dober tek!    ...

Preberi več

Bučkina juha

Bučkam odstranimo koščice in jih narežemo na kocke. Uporabimo lahko rumene ali zelene bučke. Pristavimo maslo in popražimo česen. Dodamo bučke in jih dušimo v pokriti posodi z lovorjevim listom, dokler se ne zmehčajo. Počasi dolivamo vodo, vendar le toliko, da so bučke dobro pokrite. Solimo, popramo, dodamo timijan in muškatni orešček, po želji tudi nasekljan čili. Odstranimo lovorjev list in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo žlico kisle smetane in še enkrat zavremo. Če se odločimo za ru ...

Preberi več

Omake za pečeno koruzo

Medeno-ingverjeva omaka Za to omako zmešamo jabolčni kis, med, ketchup, nasekljan feferon, česen in ingver ter ščepec soli. Rahlo pekoč okus nas bo prijetno poživil. Omaka iz sojine omake, medu in limoninega soka Sojini omaki vmešamo žlico medu, ki bo poskrbela za boljšo teksturo in ji dodala nekaj sladkobe. Po želji dodamo še nekaj kapljic limoninega soka. Zeliščno maslo Maslu vmešamo šopek peteršilja, drobnjaka, bazilike in sesekljanega česna. Solimo in popramo ter postavimo v ...

Preberi več

Gamsova »juha«

Meso narežemo na približno tricentimetrske kose in ga položimo v veliko skledo, kjer ga bomo marinirali. Dodamo narezan korenček, stebelno zeleno in čebulo. Vmešamo žlico polnozrnate gorčice in dodamo vsa zelišča. Zalijemo z rdečim vinom polnega okusa in pustimo na hladnem dva dni. Marinado vmes večkrat pretresemo. Ko se koščki mesa prepojijo z okusi, ga vzamemo iz sklede in dodobra posušimo. Marinado precedimo v drugo posodo. V skledo damo košček masla, na katerem prepražimo čebulo, korenček i ...

Preberi več

Fižolovi štruklji

Priprava Vlečeno testo: v moko naredimo luknjico in vmešamo jajce, mlačno vodo, nasekljan peteršilj, sol in žličko limoninega soka. Zamesimo testo in ga pustimo počivati dobre pol ure. Fižolov nadev: skuhan fižol pretlačimo, dodamo kislo smetano in jajce ter premešamo. Solimo in popramo po okusu. Če je nadev preveč tekoč, mu dodamo žlico krušnih drobtin. Testo razvaljamo na pomokanem prtu in namažemo z nadevom. Štruklje tesno zavijemo s pomočjo kuhinjske krpe, ki jo zavežemo na robovih. Štrukl ...

Preberi več

Primorski brodet

Ribe in školjke očistimo, narežemo na manjše kose, posolimo in pomokamo ter rahlo popečemo. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, peteršilj in pasiran paradižnik Natureta ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo školjke in prilijemo malo vode ter vremo 20 minut. dodamo ribe in školjke, limonin sok, zalijemo z vinom, solimo in popramo ter pustimo, da skupaj še enkrat zavre. Postrežemo s kuhano polento Natureta. Dober tek!   ...

Preberi več

Valentinovi srčki

Za biskvit spenimo jajca in sladkor. Narahlo vmešamo moko ter kakav in pečemo 10 minut na 180 stopinj v pekaču 40 x 30 cm. Kremo pripravimo tako, da stepemo sladko smetano. Belo čokolado stopimo na sopari in dodamo nekaj žlic stepene smetane. Dodamo jajce ter stepamo. Vmešamo v vodi namočeno želatino. Ohladimo do mlačnega in dodamo preostanek stepene sladke smetane. S srčastimi modelčki izrežemo biskvit. Čez biskvit nadevamo kremo. Kremo lepo porazdelimo in postavimo za par ur na hladno. Za pre ...

Preberi več

Zelenjavna pizza

Testo za pizzo kupimo ali pa ga naredimo sami. Z rokami ga raztegnemo v krog in premažemo s paradižnikovo omako. Artičoke in kapre odcedimo. Češnjeve paradižnike in olive razpolovimo. Testo obložimo s češnjevimi paradižniki, artičokami, kaprami, olivami in inčuni. Mocarelo narežemo na rezine in obložimo pico. Pico pokapamo z oljčnim oljem in postavimo v vročo pečico. Pečeno pico potresemo s parmezanom in svežimi listi bazilike.     ...

Preberi več

Čokoladni keksi

V posodi stepemo stopljeno maslo s sladkorjem, jajci in vanilijevim sladkorjem. V drugi posodi zmešamo moko s pecilnim praškom in solimo. Suhe sestavine dodamo k mokrim in dobro premešamo. Dodamo  čokolado, narezane na koščke, pest grobo nasekljanih orehov in suhih brusnic.  Na pekač, obložen s peki papirjem dajemo kupčke testa, ki ga potlačimo s hrbtno stranjo žlice. Na 180 stopinjah pečemo približno 15 minut.  ...

Preberi več