Gorenjske gore, divje živali in planšarska hrana

Gorenjska je dežela gora in njihova pobočja s Triglavskim narodnim parkom na čelu so eden najlepših koščkov naše prelepe dežele.

Piknik prostore najdete pod gorami, ob jezerih (Bohinj, Bled), na pašnikih ali ob Savi… Nekateri prostori omogočajo veliko mero zasebnosti, drugi nas osupnejo s pogledom na okoliške vršace.

Če boste obiskali Gorenjsko, si lahko adrenalinski navdušenci omislite tudi soteskanje po koritih in tolmunih gorskih rek, si privoščite vožnjo s kajakom ali kanujem in rafting na Savi Bohinjki. Bled in vožnja s pletnjo je nujna za vse, ki na tej vožnji še niste bili.

Gorenjska kulinarika prisega na preproste domače jedi, a nikar ne bodimo preskromni, nekateri naši najboljši kuharski mojstri ustvarjajo prav tu. In od kod prihaja najbolj znana slovenska sladica? Seveda z Bleda!

Po zaslugi planšarjev imamo na Gorenjskem odlične sire in med njimi prav posebnega; mohant je mehek sir z značilnim ostrim vonjem in agresivnejšim okusom. Izdeluje se le na točno določenem geografskem območju Bohinja.

V Gornjesavski dolini pripravljajo več vrst krapov: rateški so iz krompirjevega testa z nadevom iz skute in polente, kocovi krapi imajo nadev iz suhih hrušk oziroma tepk, ajdovi krapi pa so narejeni iz ajdove moke. Priljubljeni sta tudi prosena in ajdova kaša.

Seveda pa nikakor ne bomo prikrajšani tudi ljubitelji mesnin; iz Gorenjske izvira posebej slavna kranjska klobasa, ki je zaščitena slovenska posebnost. Tu najdemo tudi mavžlje – v svinjsko mrežico zavite in v pečici pečene mesne kroglice. Na zimskem jedilniku so mesene in prtene klobase, če se sprašujete, kaj je gorenjska prata, pa naj povemo, da gre za štruco z nadevom iz prekajenega mesa in kruha.

Ja, tu se z lahkoto najemo domače hrane in odvečne kalorije uspešno pokurimo v katerih izmed z naravo obdanimi športnimi aktivnostmi.

Oglejte si še:

Preberite tudi

  • Fondi za hladne dni

  • Sonce

  • Enostavni nasveti za pečenje na žaru in vzdrževanje vašega grila

  • Zeleni listi = zelene misli