Koktajli za poletne dni

V teh poletnih dneh smo omotični že od visokih temperatur, dopusta ali novih prijateljev. Če se še vedno počutite trezne, pa vam predlagamo nekaj odličnih koktajlov za še bolj brbotajoče poletje.

Barmani so pred pripravo koktajlov oboroženi z vrsto pripomočkov; shakerjem za mešanje pijač in ledu; električnim mešalnikom, ki zmelje sadje ali oreščke, zaželen je tudi za razne frapeje;  kozarcem za mešanje, ki sestavine samo premeša, ne pa pretrese; barsko žlico, ki premeša sestavine v dolgem kozarcu; kleščami za led; cedilom za odlivanje vode; nožkom za oblikovanje sadja za okrasitev, itd.

Če si želimo zmešati koktajl, to še ne pomeni, da moramo najprej po nakupih raznih pripomočkov. Znajdemo se lahko na takšen ali drugačen način in improviziramo, predvsem pa uživamo pred mešanjem, vmes in potem, ko lahko koktajl končno spijemo.

Aperitivne koktajle postrežemo pred obrokom. Goste bodo prijetno sprostili in jim razvezali jezike. James Bond v filmu Casino Royal naroči Vesper aperitiv, ki si ga izmisli Ian Fleming: »Tri merice Gordon’s gina, ena merice vodke, pol merice Kina Lillet. Zmešaj in dodaj velik kos limonine lupine. Si razumel?«

Lillet je danes težko najti, zato ga lahko nadomestimo z drugim suhim Vermouthom. Vesper v filmu vpraša Bonda, če je imenoval koktajl po njej »zaradi grenkega pookusa«, Bond pa ji odgovori, da zato, ker »ko ga enkrat poskusiš, ne boš hotel nič drugega«.

Koktajli po obroku so namenjeni lažji prebavi hrane in boljšemu razumevanju vicev. Eden izmed najbolj znanih je Mojito, ki je bil tudi priljubljena pijača Ernesta Hemingwaya. V gostilni La Bodeguita v Havani lahko še danes vidimo Hemingwayem rokopis: »Moj Mojito v La Bodeguita, moj Daiquiri v El Floridita«.

Za dober Mojito potrebujemo poprovo meto, rjav sladkor, sodavico ali drugo gazirano mineralno vodo, limeto in beli rum. V kozarcu rahlo pretlačimo liste mete s polovico žličke rjavega sladkorja in limeto, narezano na koščke. Prelijemo s 6 cl belega ruma (Bacardi ali Havana Club) in 9 cl sodavice. V kozarec dodamo zdrobljen led in premešamo.

Tudi eden od »long drinks« koktajlov prihaja iz Kube. Cuba Libre naj bi nastal med ameriško invazijo, ko so Američani napovedali vojno Španiji, da bi osvobodili Kubo izpod španske oblasti. Ameriški vojaki so na Kubo pripeljali coca-colo, kombinacija ruma in coca-cole pa naj bi takoj požela navdušenje med prepotenimi vojaki.

V visok kozarec damo kocke ledu, prelijemo s 5 cl belege ruma in 12 cl coca-cole. Na vrh stisnemo polovico limetinega soka in okrasimo z metinim listkom.

S temi koktajli ne bomo več nazdravljali svobodni Kubi, lahko pa nazdravimo svobodnemu poletju!

Preberite tudi

  • Piknik košara

  • Kostanj

  • Zazibajte se v viseči mreži

  • Diši po kostanju