Piknik brez alergij
Kategorije: Zdravje
Najpogostejše so alergije na mlečne izdelke, gluten in arašide oz. oreščke. Neprijetnim reakcijam se izognemo tako, da namesto naštetih izdelkov uporabimo njihove nadomestke:
- mleko in jogurti: uporabimo sojino ali riževo mleko in jogurte,
- siri: uporabimo sojin sir (tofu) ali pšenično meso (sejtan),
- oreščki: odpovemo se uporabi oreščkov in olj, ki so izdelana iz njih,
- gluten: kupimo kruh/moko brez glutena, namesto krompirja ali riža uporabimo zelenjavne priloge, izogibamo se uporabi jajc, žitaric in hrenovk.
Pazimo tudi pri pripravi solat – veliko ljudi z alergijo na gluten dobi ob uživanju zelene solate in korenja alergične reakcije.
Bodimo pozorni pri nakupu hrane. Manjše količine alergenov se pogosto skrivajo v številnih drugih izdelkih.
Da nas navsezadnje ne bi presenetila alergija na pike žuželk, imejmo na zalogi tudi šumeče magnezijeve tablete, led (za hladne obkladke) ter tablete antihistimika.