Sončenje

Zaščita pred soncem

V trgovinah in drogerijah lahko najdemo veliko izbiro krem za sončenje z različnimi zaščitnimi faktorji. Priporočljivo je, da za občutljivejše tipe kože izberemo kremo z višjim faktorjem in jo nanesemo vsaj pol ure preden se odpravimo na sonce. Prekomerno sončenje lahko trajno poškoduje kožo, povzroči njeno predčasno staranje, oslabi imunski sistem in pripelje do resnih obolenj (kožni rak).

 

Škodljive posledice sončenja

Kadar se soncu izpostavljamo predolgo in brez ustrezne zaščite, bo koža po sončenju rdeča in pogosto tudi mehurjasta. Sončne opekline ublažimo s hladnimi ali jogurtovimi obkladki in se umaknemo v senco. Pri opeklinah pomaga tudi gel aloe vere, ki bo kožo prijetno ohladil in navlažil.

Vendar pa sončne opekline niso edini nezaželen rezultat sončenja. Dehidracija, sončarica in poškodbe oči so neprijetne posledice pretiranega sončenja. Zato poskrbimo, da imamo vedno na zalogi dovolj sveže vode, v bližini pa senco, kamor se lahko umaknemo.

 

Po sončenju

Pri prhanju uporabljajmo blaga mila ali pa se prhajmo samo z mlačno vodo. Koža bo tako ostala bolj prožna in se ne bo hitro izsušila.

Po prhanju kožo popivnamo z brisačo in jo navlažimo z aloe vera gelom ali vlažilnim losionom. Tako bomo preprečili njeno predčasno staranje in jo oskrbeli z vlago, ki jo je pri sončenju izgubila.

Preberite tudi

  • Romantični pobeg v dvoje

  • Miza iz soda

  • Hitri prigrizki

  • Žar