Olivno olje

Ni dobrega piknika brez čevapčičev, ražnjičev, perutničk in drugih mesnih jedi z žara, kot priloga pa se ponavadi najbolj podajo raznorazne solate. Za pravo piknik solato pa vedno potrebujemo dobro olivno olje. Odlično je za vse vrst solat, od hladnih testeninskih do enostavne zelene solate, potrebovali pa ga bomo tudi, če bomo na žaru popeklu jajčevce in bučke.

Zakaj je bolje izbrati olivno namesto sončničnega olje?

Olivno olje zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob velja za zdravo in dietno olje in je nepogrešljiv del zdrave prehrane.
Pozitivno vpliva na razmerje med dobrim in slabim holesterolom, ima protivnetne in učinke ter znižuje krvni tlak in razširja žile.

Izbira in shranjevanje olivnega olja

Pri nakupu olivnega olja moramo biti pozorni na to, da je res ekstra deviško in hladno stiskano, datum polnjenja pa naj bo največ leto in pol staro.
Kot vsako olje ima tudi olivno rok trajanja in ko se pokvari, postane žarko in zaradi slabega okusa neprimerno za uživanje.
Priporočljivo ga kupuvati v manjših količinah in ga je hraniti v temnem hladnem prostoru.
Če ga bomo vzeli s seboj na piknik, ga vsekakor postavimo v senco ali pa v hladilno torbo.

Olivno olje bomo potrebovali, če bomo na piknik menu uvrstili:

Preberite tudi

  • Osvežilni napitek

  • Različni načini pečenja na žaru

  • Pomlad in alergije

  • Hladilnik na vrtu