Seveda smo v našem svetu navajeni, da imamo vse, kar potrebujemo za pripravo hrane pri roki - ponve, gorilnike, pribor… Kaj pa, če bi si privoščili izlet v naravo in bi doma pustili vse težke pripomočke, ki nam onemogočajo, da bi se enostavno premikali?
Enostaven obed bo nastal, če krompir (ali jajce, ki mu prej napikamo lupino) zakopljemo v žerjavico. Ko se speče ga olupimo, prerežemo na pol in posolimo. Še bolje je, če ga prej zavijemo v folijo, da nam zoglenela lupina ne pokvari okusa.
...
Priprava hrane na odprtem ognjišču vzbuja v nas pristne občutke povezanosti z naravo. Človek je nekoč uporabljal ogenj tako za pripravo hrane kot tudi zato, da se je okoli njega družil. Poznate rek, da je srce doma kuhinja?
Danes imamo na voljo številne žare in posode, s katerimi lahko pripravljamo hrano v naravi ali na domačem balkonu, zato je pri izbiri pomembno, da vemo, kako jih bomo uporabljali.
Električni žari so enostavnejši za uporabo, ponavadi so tudi manjši in enostavno prenoslji ...
Se tudi vi kdaj znajdete v trgovini, ko iz polic v vas strmijo piščančja bedra, puranji zrezki in vrste hrenovk, vi pa ne veste, kako bi začeli z nakupovanjem?
V košaro zložite vsakega po malo in ko si kasneje pri mesarju ogledujete pljučne fileje in razne steake, ugotovite, (ker je bolje kupiti malo več kot premalo), da imate v košari že toliko piščanca, da svinjskih kotletov sploh ne potrebujete.
Da bi se izognili nejevoljnemu pogledu mesarja, ko na prste preštevate vaše goste in se posk ...
Priprave na piknik pogosto vzamejo več časa, kot smo predvideli. Kadar smo zaposleni s pripravljanjem živil, postavljanjem žara in okraševanjem prostora, mimogrede pozabimo na malenkosti - kot npr. ohladiti pijačo. V hladilniku zaradi hrane hitro zmanjka prostora, prvi gostje že trkajo na vrata, mi pa smo v zadregi.
Pomagajmo si z manjšim trikom. Vedro ali kad napolnimo z vodo in ledom ter žličko soli. V tako pripravljeno mešanico postavimo steklenice, ki jih želimo ohladiti. Komb ...
Ni dobrega piknika brez čevapčičev, ražnjičev, perutničk in drugih mesnih jedi z žara, kot priloga pa se ponavadi najbolj podajo raznorazne solate. Za pravo piknik solato pa vedno potrebujemo dobro olivno olje. Odlično je za vse vrst solat, od hladnih testeninskih do enostavne zelene solate, potrebovali pa ga bomo tudi, če bomo na žaru popeklu jajčevce in bučke.
Zakaj je bolje izbrati olivno namesto sončničnega olje?
Olivno olje zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob velja za zdravo in ...
Ker je letošnje poletno vreme muhasto in nepredvidljivo, težko najdemo primeren dan za piknik. Nič zato, piknik lahko organiziramo tudi na vrtu, balkonu ali celo v kuhinji. Za „domači” pikniki lahko namesto žara uporabimo kar električno ponev.
Električne ponve so v zadnjem času velik prodajni hit, saj v njih lahko hitro, enostavno in brez dima spečemo različne jedi, nenazadnje pa so tudi cenovno zelo ugodne.
Izbiramo lahko med različnimi oblikami in velikostmi električnih ponev, vse pa so ...
Perutnina
Meso ločimo od kosti, ga narežemo, shranimo v plastične posodice ter postavimo v hladilnik. Priporočljivo je, da meso porabimo v treh do štirih dneh. V zmrzovalniku lahko pertunino (brez marinade) hranimo do štiri mesece, marinirano ali v omaki pa tudi do pol leta.
Omake
Omake shranimo v plastične posodice in postavimo v hladilnik, kjer bodo zdržale do dva dni. Lahko jih tudi zamrznemo in porabimo v roku enega meseca.
Kuhane jedi
Juhe, priloge in druge kuhane jedi hranimo v hl ...
Ponujamo vam nekaj koristnih napotkov za pripravo zelenjave, ki bo navdušila tudi zahtevnejše jedce.
Kupite kvalitetno zelenjavo: denarja, ki ste ga zapravili za meso, ne poskušajte “prihraniti” pri zelenjavi. Ni nujno, da je zelenjava biološko predelana, vendar naj bo vsaj sveža in sezonska. Če kupujete na tržnici, jo pred nakupom poizkusite. V trgovini se zanesite na svoj voh. Če zelenjava nima pravega vonja je bila najverjetneje skladiščena v hladilniku ali vzgojena pod umetnimi pogoji.
...
Če spadate med ljubitelje okolja, boste nedvomno želeli poskrbeti za ekološki vidik piknikovanja. Skrivnost eko piknika je v pomembnih podrobnostih. Zmanjšajmo količino odpadkov: namesto plastičnih/papirnatih krožnikov, kozarcev in pribora uporabimo običajno posodo ter pribor. Pomivanje posode je okolju prijaznejše od izdelkov za enkratno uporabo. Racionalizirajmo embalažo: nakupimo pijačo in hrano v večji embalaži (npr. sodček, kanister, skrinjice) ter se tako izognimo kopičenju odpadkov. Brez ...
Regrat spada med najbolj razširjen »plevel«, zato ne bomo težko našli travnika, kjer raste ta zdravilna rastlina. Raste po travnikih, pašnikih, poteh, ob ograjah, na zelenicah, zapuščenih vrtovih in njivah, prepoznamo pa ga po šilastnih listih. Cveti aprila in maja, priporočljivo pa je, da nabiramo čim mlajše poganjke, saj so le-ti manj grenki. Odrežemo jih tik nad korenino, tako da lističi ostanejo v šopku. In če je le mogoče, ga nabiramo kar najdlje od prometnih cest. Pozorni moram ...
Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika. Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.